tiistai 24. maaliskuuta 2015

USA VS SUOMI

Nyt, vihdoin, teen postauksen jota oon 3kk meinannut tehdä. Ja tämä löytyy tasan JOKAISEN au pairin blogista ainakin jossain vaiheessa, ja kukas minä olen tätä perinnettä rikkomaan? Ah, niin ihanat erot suomen ja usan välillä! We've all been waiting for this.

 Let's see..

  •  Oikeelle kääntyessa saa kääntyä, vaikka liikennevaloissa palais punanen. Ellei oo erikseen mainittu, että no turn on red. Tää oon coolii. Onneks kotipaikalla Suomessa ei kamalasti oo noita liikennevaloja, koska tää vois koitua ongelmaksi, I'm sure.
  • Tippaus. Kaikkialla, missä joku tekee jotain sun puolesta (ravintolat, varmaan taksit, kampaajat yms), pitää antaa tippiä, ja yleensä se on siinä 15-20% kieppeillä. Jos oot saanu tosi hyvää palvelua, sä annat 20, jos huonoa, se on 15. Mä oon ärsy ja annan aina jonku 18 hähä
  • Cash back. Kaupoissa voi valita haluaako ''cash back'' eli ostoksia ostaessa voi samalla nostaa käteistä. Say what now. Ihan kätsyy tosin, pari kertaa on tullu käytettyä, mut ku en mä kamalasti täällä käteistä käytä niin eipä sitä oo tullu käytettyä sen enempää. 
  • 4-way stop. Tuun tartteen tätä Suomessa. Käytännössä: Kuka risteykseen tulee ekana, saa siitä ekana lähteä stopin jälkeen. Tokana tullut lähtee seuraavana, kolmas kolmantena jne jne. 
  • Juomavesi. Tää on kaikkialla erilaista. Ekassa hostperheessä hanavesi oli ihan juotavaa, ei se suomivedelle vertoja vetänyt, mutta kyllä sitä joi. Jääkaapissa siellä oli vesi, mitä mä join aina ja se oli tosi hyvää. Täällä ei oo jääkaapissa vesihanaa, ja kaipaan sitä kovasti </3 ei myöskään oo ice machinea. Mut vesihanavesi ois kai ihan juotavaa, en oo maistanu. Meillä on erillinen ''pure water'' hana, missä on puhistettua vettä ja se maistuu kamalalle. Se on jotenki kuivan olosta? En tiiä miten vesi voi olla kuivaa mut toi on. Joissain paikoissa vesi maistuu tosi vahvasti kloorille, koska sitähän siellä vedessä on. Ja mun suihku haisee aina samalle ku uimahallin suihkut koska sitä klooria on niin paljon. Hyi.
  • Koulubussit, siiis whyyy? Kun koulubussi pysähtyy, se pistää valot päälle ja stop-singit pongahtaa sivuilta, ja se pysäyttää koko liikenteen. Vastaantulijat, ja perässäajajat. ÄRSY.
  • Tää on musta hauska: joissakin risteyksissä on vasemmalle kääntyville nuoli, joka vilkkuu punasella, ja sillon saa kääntyä kuhan väistää vastaantulevia. En nyt ihan tiiä mikä ero tällä on perus vihreellä vasemmalle kääntyminen ja väistäminen, but I like it. 
  • Kokolattiamatot. Siis joka. Helvetin. Paikassa. Miks??? 
  • Jäätävän kokoset vessanpöntöt. Täällä ne on aika normikokoset, mutta esim edellisessä perheessä ja julkisissa vessoissa ne pöntöt on ihan jäätävän kokosia, ja (nyt tulee liian graphic image sori) siinä istuessa sun persees tyyliin hipoo sitä vettä. Gross. Ja ne huuhtelee kauan. Ja huuhtelujuttu ei oo semmonen hieno ylös vedettävä, tai alaspainettava, vaan KAHVA pöntön reunassa. Why. Julkisissa vessoissa on monesti automaatit, ja ne siinä vessareissun aikana saattaa helposti vetää sen viis kertaa, ihan ilman mitään syytä. 
  • Bensa on halpaa. Toi regular unleaded mitä melkeen kaikki täällä käyttää, on pikkasta alle 3$ gallonalta.
  • Kaupat ja niiden apteekit. Pääsääntösesti varmaan jokaikisessä ruokakaupassa on sisällä myös apteekki ja NO JOKE entisessä lähi safewayssa oli sellanen pieni telkkarijuttu missä pysty tekeen ittelleen TERVEYSTARKASTUKSEN. 
  • Toll-roads, eli maksulliset tiet. Näitä ei ihan kamalasti oo, mutta kyllä niitä vastaan tulee. Perseestähän ne on.
  • PRAISE THE LORD FOR FREE REFILLS! Eli ravintoloissa saat ilmaseks hamstarata limsaa yms niin paljon ku jaksat vaa juoda, tarjoilija (tai sitten itse haet) lisää limukkaa heti kun entinen on loppu, tai jopa sitä ennen. Ahhh.
  • Verot, jotka kaupassa siis lisätään vasta kassalla. 19,95$ maksava paita ei maksa 19,95$. Ikinä ei tiedä, paljonko loppujen lopuksi tulee pulittamaan rahaa, mikä on ärsyä ja jenkit, get your shit together! 
  • Kaupoissa ne laitteet jossa sä sujautat sen sun pankkikortis, ne numeronappulat on NÄÄÄÄÄÄÄÄÄIN isoja ja kaikki siellä kaupassa näkee, mikä sun pinkoodis on, JOS sitä kysytään. Aina ei kysytä. Sitä ei mitenkään pysty peittelemään, ellet makaa sen koko laitteen päällä. Yritetty on. Versus Suomen hienot pienet seinämät siinä ympärillä. Ei täällä vaan..
  • Kauppoihin palatakseni, monet kaupat saattaa kysyä puhelinnumeroa, tai sun sähköpostia. Ihan en oo varma miksi, koska ei niistä aina kuulu mitään. Jotkut spämmii sähköpostilla sitten harva se päivä. (Sears & Kohl's, I'm looking at ya)
  • Ruokakaupoissa sun ostokset pakataan sun puolesta. Saattaa olla awkwardia Suomessa jäädä venailemaan, että millonkas mun ostokset pakataan, kun ne lojuu tossa hihnalla edelleen... JA muovipussien käyttö... Näiden periaate tyyliin on, että maksimissaan kolme tuotetta per pussi. Jos ne on isompia nii yks. Kerran ruokaostoksia laittaessani pois edellisessä perheessä mun neljä chobani jugurttia, sellasia pieniä jukurtteja, kaikki neljä oli omissa pusseissaan...
  • SELF CHECK-OUT. En tiiä oonko ajattelultani jämähtäny 2000-luvun alkunu vai joko näitä on Suomessa, mutta self check-out on jumalten lahja. Aika itseselitteinen, mutta ite skannaat ne tuottees, maksat, pakkaat, ja häivyt.
  • Just tää mistä kuulee kaikkialla: kaikkialle autolla-ajaminen. JOOJOO ei täällä oo mitään kunnon jalkakäytäviä mut c'moon. Edellisessä hostperheessä hostäiti ihmetteli, kuinka mä kävelen safewayhyn, oonko hullu, koska menihän sinne jopa 6 minuuttia kävellä!!!!
  • AC! Kesällä jumalten lahja. Tosin miinuksena se, että sisällä ollessa saa olla viis villatakkia, pitkät housut, pipo, lapaset, villasukat ja kaulahuivi, vaikka ulkona porottaa +40. Oikeesti. Viime kesänä nukuin villasukat jalassa kolmella viltillä. Mutta muuten se on kyllä aika bueno, varsinki ku oot hikoillu ulkona ihan satasella, ja sit tuut sisälle <3
  • Garbage disposal! Keittiön lavuaareissa on reikä, johon voi iskee kaikki ruuan jätteet, ja sitte ne vaa vetästään alas. Parasta. 
  • ''Hi how are you''-kulttuuri pelkän ''hei''n sijaan. Tää on tarttunu mulle, ja saatan huomaamatta huikata naapurustossa kävellessäni jollekkin vastaantulijalle ''hi how's it going'' ILMAN että ne sanoo mulle mitään ensin..
  • PANTRYT on mun uusimpia rakkauksia. Aina ku meen kaverille kylään (ekaa kertaa, tai vaikka sadatta kertaa) käyn aina tsekkaamassa, että mitä niiden pantrystä löytyy. Jos jollekin on epäselvää, niin pantry on vähä niinku kuiva-ainevarasto? Ja näitä on joka talossa. Siis oma pieni huone täynnä ruokaa <3 Pantryihin varastoidaan aina joku 20 purkkia papuja, 40 lootaa pastaa koska oli alessa, 6 purkkia marinara saucea, ja voi olla melkeen varma, että siellä on aina kaikkea väh se 10 kpl.
  • Julkinen liikenne on täysin olematon, entisessä hostperheessä asuessa saatoin nähdä yhden bussin päivässä joka meni Annapolikseen, ja se oli siinä.
  • ''Bless you'' jonkun aivastaessa. Multaki tulee jo automaattisesti, varautukaa suomikamut.. Hauska juttu: Kerran ravintolassa vessaan mennessä aivastin, ja kohdalla olleesta pöydästä kuului ''bless you'' joten eipä oo väliä oliko tuttu vai ei, bless youn saat kun aivastat.
  • Suihkuissa ei saa säädettyä painetta </3
  • SÄNKYJEN PETAUS. Fitted sheet, flat sheet, comforter? Kuka nää keksi.. siis ei oo pussilakanoita, eheeeei vaan kaks lakanaa ja päiväpeitto, ja sä nukut niiden kahden lakanan välissä. WHY, America, why?
 Lista on mittava, ja varmasti jäi joitain mainitsematta, mutta jos tarpeeksi löytyy niin SAATAN tehdä vol kakkosen. Pärjätkää näillä nyt!

Siiiis näin by the way, katoin yks päivä kalenteria, ja hetki piti laskeskella, mutta niin se on, että  9 kuukautta pamahti tänään täyteen. SAY WHAAAAT? Anyway, ihan basicci viikonloppu oli, lauantaina en tainnut tehdä oikeen mitään muistaakseni, olin pari tuntia töissä ja kävin Bethesdassa illalla. Eilen sunnuntaina mä, AK ja etelä-afrikkalainen Anastasia mentiin Georgetowniin päiväksi, mut teen siitä erillisen postauksen joku päivä.
Lapsilla on spring break ja ne on isänsä kanssa Calissa, joten mulle sysättiin mun toinen vacation week tähän, eikä mulla mitään rahaa ole niin olen jumissä täällä. Mutta onpahan hyvää aikaa kierrellä DC ja Arlington. 

PS. LIFE GOAL REACHED: HOSTMOMIN MIESYSTÄVÄ SANO, ET MUN ENKKU ON NIIN TÄYDELLISTÄ ET JOS SE EI TIETÄIS ET EN OO JENKKI NIIN MENIS TÄYDESTÄ kiitos T I appreciate

1 kommentti:

  1. Siis suomessa joissain paikoissa on tota self check-out juttua !! Esim ikeassa on nyt ainakin mitä mieleen tulee (ja kirjasto...) :DDDd Mutta ikeassa se on just parasta jos on yks kynttilä kädessä, niin se on näppärä!

    VastaaPoista